Робота з батьками.

117208275_634898703788125000Усіх батьків рано чи пізно починає турбувати питання правильного мовлення дитини. Вони мріють щоб малюк був здоровим, розумним і ставши дорослим досяг життєвих і професійних успіхів, прагнуть, аби він зростав вільним у спілкуванні та впевненим у власних можливостях. І чи не найсуттєвішою умовою для цього є оволодіння правильним мовленням.

У сім’ї дорослі розуміють дитину з півслова. І якщо навіть вона  має мовленнєві недоліки, ніякого дискомфорту у спілкуванні не відчуває. Проте для сторонніх часто виявляються незрозумілими спотворені, неправильно вимовлені дитиною слова. Над дитиною з вадами мовлення можуть сміятися, їй важко спілкуватися, інтегруватися у новий колектив. Дитина може поступово усамітнитися, що дедалі більше затримуватиме мовленнєвий розвиток і негативно впливатиме на її характер. Вона може стати дратівливою, замкнутою, плаксивою. Згодом ці відхилення можуть призвести не тільки до виникнення труднощів під час засвоєння навчального матеріалу у дошкільному закладі та у початковій школі, а й до деформації особистості дитини в цілому. Крім того, мовленнєві порушення можуть стати перешкодою для оптимальної соціалізації особистості.

Розвиток мовлення у процесі онтогенезу відбувається паралельно з фізичним і розумовим розвитком. У дитини з мовленнєвими вадами без своєчасних корекційних заходів може затримуватися темп інтелектуального розвитку.Тому надзвичайно важливо, щоб батьки зрозуміли і своєчасно допомогли дитині у виправленні мовленнєвої вади.

Соціально – психологічні фактори, що негативно впливають на мовний розвиток: психічна депривація дітей, засвоєння дитиною одночасно двох язикових систем, зайва стимуляція мовного розвитку дитини, неадекватний тип виховання дитини, педагогічна занедбаність та дефекти мови навколишніх.

Роль ранньої діагностики  порушень розвитку мовлення! Ранній вік ( від народження і до 3 років) в житті дитини є найбільш відповідальним періодом, коли розвиваються моторні функції, орієнтувально-пізнавальна діяльність, мовлення, а також формується особистість. Пластичність мозку дитини раннього віку, наявність сензитивних періодів формування емоцій, інтелекту, мовлення і особистості визначають значні потенційні можливості корекційної допомоги.

Ще в животі у мами діти впізнають голоси батьків і реагують на них спалахами радості. Крім цього, вчені з’ясували, що перші 50 слів дитина впізнає до того як починає їх вимовляти. Це значить те, що слово вже знаходиться в пам’яті, а озвучене буде місяців через п’ять. Якщо вагітність протікала аномально мали місце відхилення від нормальних пологів, дитину відносять до категорії підвищеного ризику.

В ранньому дитинстві дитина потребує постійного, емоційного контакту з дорослими. Особливо це важливо для нормального розвитку мовлення . Не тільки звуковимова, а й інтонацію та мелодичність дитина переймає від матері. Це стає помітним вже на етапі гуління та лепету.

Мова дорослих для дитини є зразком для наслідування і джерело позитивних емоційних переживань – це зберігаєтьсяпротягом всього дитинства.Але її не слід зрівнювати з дитячою вимовою. «Сюсюкання» може лише затримати дитину на етапі інфантильної вимови. Починати розмовляти з дитиною треба якомога раніше, постійно і багато. І чим раніше буде виявлена патологія мовлення, тим раніше, якісно та правильно буде надана логопедична допомога. Чим раніше буде розпочата домовленнєвакорекційна робота, тим з меншими відхиленнями буде йти руховий, мовний та інтелектуальний розвиток вашої дитини.

Дуже важливо, щоб дитина постійно чула  чітке, виразне мовлення – вона навчиться правильно розмовляти, краще розумітиме мовлення оточуючих, легко передаватиме власні думки й бажання.Яскрава виразна мова дорослих привертає увагу дітей, полегшує розуміння її і запам’ятовування. Суха, монотонна мова не повинна бути зразком для наслідування. Виразність забезпечується інтонацією, що надає мові мелодійності. Не можна кричати в розмові з дитиною. Голосна, криклива мова викликає у дітей байдуже ставлення до її змісту, роздратованість у поведінці. Дитина намагається відповісти батькам таким же тоном і це надає мові відтінок грубості. Слід дотримуватися відповідного темпу мовлення. Не розмовляйте з дітьми швидким темпом, оскільки стежити за такою мовою дітям важко, вони відволікаються, стомлюються слухати, так виховується неуважність до слова. Крім того, коли дитина наслідує швидкий темп мови батьків, у неї може виникнути заїкання.Справжнім скарбом рідної української мови є твори усної народної творчості – приказки, загадки, скоромовки, вірші, казки. Дорослим необхідно вживати влучні вирази, народні перлини в живій розмовній мові, вивчати з дітьми народні твори.

Важливу роль у виправленні мовних недоліків займає гра. Адже гра –, провідна діяльність, під час якої коригується та розвивається дитяче мовлення й особистість в цілому.

В процесі виховання дітей, які мають мовні порушення, батькам необхідно постійно обдумувати свою поведінку і свої позиції. Взаєморозуміння, взаємоповага батьків і членів родини грають важливу роль в профілактиці психогенних проявів у дітей, які мають патології мовлення.

Отже, дорослі повинні прагнути до того, щоб забезпечити правильний мовленнєвий розвиток дитини, починаючи вже з перших місяців її життя. Правильне мовлення допомагає малюку встановлювати контакти з іншими дітьми, вільно передавати свої думки і побажання, сприяє успішному навчанні у школі.

Психологічна допомога дітям із затримкою мовного розвитку:

 

РОБОТА ЗНЕМОВНИМИ ЗВУКАМИ, МОВНИМИ ЗВУКАМИ, СЛОВАМИ

ЗБАГАЧЕННЯ ТА АКТИВІЗАЦІЯ СЛОВНИКА

МОДЕЛЮВАННЯ СИТУАЦІЙ СПІЛКУВАННЯ

РОЗВИТОК ДРІБНОЇ МОТОРИКИ ПАЛЬЦІВ РУК

ПСИХОМОТОРНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ